• écht duurzame stoffen: gots biologisch katoen
  • gratis verzending vanaf €55 België & €65 Nederland
  • <14h besteld, vandaag nog verzonden (op werkdagen)
  • zie contactpagina
  • écht duurzame stoffen: gots biologisch katoen
  • gratis verzending vanaf €55 België & €65 Nederland
  • <14h besteld, vandaag nog verzonden (op werkdagen)
  • zie contactpagina

Hoe maak je zelf een mondkapje en waar dien je rekening mee te houden?

Allereerst.. een woord van waarschuwing. Sinds maart is er een enorme beweging op gang gekomen van mensen die zelf mondkapjes maken, wat ik prachtig vind. Het is een teken van sociale betrokkenheid en een manier om om elkaar te geven in moeilijke tijden. Alle lof hiervoor! Maar er zijn toch dingen waar je echt rekening mee dient te houden als je mondkapjes gaat maken of een zelfgemaakt mondkapje gaat dragen:

1. Mondkapjes kunnen gevaarlijk zijn voor kleine kinderen

Kleine kinderen (tot 12 jaar) hoeven in België geen mondkapje te dragen (bron: FOD) Enerzijds kan je van een kind niet verwachten dat deze het mondkapje aan de buitenkant niet zal aanraken en anderzijds is de kans ook groot dat ze het mondkapje zelf te snel weer afdoen. Waar je ook rekening mee dient te houden is dat baby's, peuters en kleine kinderen waarschijnlijk niet sterk genoeg zijn om (langdurig) door een mondkapje te ademen en bij hen zelfs de opbouw van CO aan de binnenkant tot vergiftiging kan leiden.

2. Het dragen van een mondkapje maakt niet dat je de voorschriften omtrent hygiëne en social distancing lichter kunt nemen

Een medisch mondmasker (FFP2/3) beschermt de drager, het kan voorkomen dat deze besmet wordt met het virus als deze ermee in aanraking komt.

Een niet-medisch mondmasker kan de kans iets verkleinen dat je het virus inademt en ziek wordt, maar in realiteit kan die kans erg klein zijn. Het is wel zo dat het dragen van een niet-medisch mondmasker de verspreiding kan beperken, in het geval de drager van het mondmasker besmet is met het virus. Je draagt daarom een niet-medisch mondmasker voor een ander, niet voor jezelf. Je kan dus niet de maatregelen laten vieren als je een mondmasker draagt!

4. Onjuist gebruik van een mondkapje kan gevaarlijk zijn

Als het mondkapje je gezicht niet goed afsluit, heeft het verder weinig nut. Je mag niet langs het mondmasker heen kunnen ademen. Daarom is het goed een juist formaat te dragen, waarbij kin, neus en wangen goed zijn afgesloten. Daarnaast is het zinvol bij de neus een tunnel te maken voor een ijzerdraadje, waarmee je de vorm van de neus kunt afsluiten (metaal mag alleen niet mee in de was ivm roestvorming).

Katoen wordt aangeraden als materiaal om het mondkapje zelf mee te maken. Een dikte rond de 150gram/m2 is daarbij prima. Zorg dat je het mondkapje op 60 graden kunt wassen. Kou doodt het virus niet dus bewaren van mondkapjes in de koelkast/vriezer helpt niet en kan zelfs je eten besmetten.

Een mondkapje mag niet aan de buitenkant aangeraakt worden, mag slechts eenmalig gedragen worden en niet voor lange duur. Bij het afnemen raak je enkel de elastiekjes/touwtjes aan. Voor je het masker opzet was je je handen en na het afnemen ook weer. Je wast je mondkapje minimaal op 60 graden.

5. Doe het duurzaam!

Gebruik een stof die je thuis hebt liggen! Ga je toch stof aanschaffen, let er dan op dat deze het GOTS certificaat heeft voor biologisch katoen. Ze zijn ongelooflijk zacht op je huid en anti-allergeen omdat er geen gebruik is gemaakt van schadelijke chemicaliën, kleurstoffen en pesticiden. Daarbij komt dat het ook beter is voor het milieu én de arbeiders: biologische stoffen krijgen namelijk alleen het GOTS certificaat wanneer er aan strenge eisen voldaan wordt. Daaronder valt het verbod op kinderarbeid en de garantie van een leefbaar loon voor productiemedewerkers. Goedkope, "gewone" katoenen stoffen worden bijna altijd gemaakt door mensen die in lageloonlanden in mensonterende omstandigheden moeten werken en leven. Denk bijvoorbeeld aan de boeren die op het land tussen al die gifstoffen werken of arbeiders die in armoede leven. Daarnaast is het productieproces zo ingericht dat er minder aan de aarde onttrokken wordt en worden er geen schadelijke chemicaliën gebruikt, waardoor het rendement lager is en dus de kost ook hoger ligt.

Patroon FOD België vind je hier.

Meer info over de regels in het OV (Nederland) vind je hier.

Wil jij zelf aan de slag met mondkapjes maken? Hierbij een overzicht van mogelijke materialen..